Van indiaantje naar natuurlijke bedrijfsdokter

6 juli, 2018

“Wat doe jij nu eigenlijk van werk, Sarah? “Vroeg mijn dokter homeopaat me onlangs.
“Min of meer hetzelfde als jij.” Was mijn antwoord.
En ze keek me bevragend aan.
“Jij bent een klassiek geschoolde dokter die zich heeft verdiept in alternatieve geneeskunde zoals homeopathie. Ik ben ook klassiek geschoold en heb me ook al jaren verdiept in alternatieve denkwijzen. Met deze kennis en de ervaringen die ik zelf heb opgedaan, ondersteun ik mensen, ondernemers en bedrijven op een creatieve en natuurlijke wijze. Zo faciliteer ik hen om te blijven luisteren naar zichzelf, elkaar en hun omgeving. Want dit schept verwondering, beweging en zo ook verandering. Noem me maar een bedrijfsdokter, maar dan eentje die lijkt op een indiaan.”

Ze lachte en knikte begrijpend. “Fijn dat je je hart volgt!”.

De uitdaging bestaat erin om jezelf te blijven in een wereld die je wil maken zoals iedereen.

Sinds kindsbeen af voelde ik reeds dat er niet één waarheid bestaat. Hoewel dit op school altijd zo werd voorgesteld. Door mijn kritische blik voelde ik me soms niet op mijn plek en niet altijd begrepen. Maar deze kritische blik en mijn jarenlange volharding hebben me wel gemaakt tot wie ik nu ben geworden.

Zo kampte ik als tiener met een eetprobleem; Onze toenmalige huisdokter adviseerde mijn ouders om langs te gaan bij een gekende therapeut/psychiater. Deze stelde medicijnen voor om dit probleem aan te pakken. Maar ik voelde geen match en heb dit geweigerd. Hetgeen op weinig begrip kon rekenen bij mijn ouders wat volkomen te begrijpen is want ze waren zeer bezorgd. Als tiener ben ik dan zelf op zoek gegaan naar een andere manier om mezelf terug te vinden. Want de eetstoornis was niet ontstaan om een ideaal lichaam te bekomen. Het was wel een reactie van protest via mijn lichaam dat ik zelf niet meer onder controle had. Ik wilde me afsluiten van de intense gevoelens die zich rondom mij en zo ook binnenin afspeelden. De ene doet dit door zich uit te hongeren, de andere door zich vol te proppen en letterlijk een isolatie te vormen rondom zich. Beiden uiten zich verschillend, maar hebben dezelfde ondergrondse redenen.

Zo ben ik als 16-jarige in contact gekomen met hypnotherapie en meditatie. Dit was mijn eerste contact met een alternatieve denkwijze. Er ging een nieuwe en voor mij een meer vertrouwde wereld open. Het was wel een wereld die ik nog voor mij moest houden omdat mijn buitenwereld hier (nog) niet open voor stond. Ik spreek nu van 25 jaar geleden. Als jongste telg uit een gezin van 5 kinderen was dit geen evidente periode. Ik voelde me nog minder begrepen en het bizarre indiaantje van de familie. Het is ook niet zo dat je dan na één sessie plots van je probleem verlost bent. Maar kan wel zeggen dat ik na een lang en intens proces mezelf heb teruggevonden. Ik kan nu met fierheid zeggen dat ik rond mijn 22ste deze knop heb kunnen omdraaien. Heb geleerd dat elke uitdaging iets te betekenen heeft. Dat deze zelfs moeten gebeuren om eruit te leren. Belangrijk is wel dat je hier de juiste ondersteuning in krijgt en je dit proces onderhoudt. Zodat je niet enkel curatief te werk gaat, maar zeker ook preventief. Zo ga ik ook reeds 20 jaar iedere maand langs bij Hilde (www.hildeverhaegen.be) die mij verbonden houdt met mezelf. Dit doet ze via een mix van shiatsu, cranio sacraal therapie en lichaamswerk. Zij heeft me nog beter leren luisteren naar mijn lichaam. Ik heb me verdiept in de macrobiotiek en allerhande opleidingen en workshops gevolgd. En dit blijf ik doen omdat dit me alert houdt. Want het leven is een aaneenschakeling van boeiende maar ook uitdagende momenten.

Wat is de link met deze ervaringen en mijn professionele activiteit naar bedrijven en ondernemers toe?

Door mijn klassieke scholing kan ik goed inzoomen, ben ik zeer analytisch, georganiseerd en pragmatisch. Mijn jarenlange persoonlijke interesses in de Oosterse denkwijzen hebben me geleerd om de zaken te bekijken vanuit een ander perspectief. Een zienswijze dat je niet enkel kan leren vanuit de literatuur. Wel door deze zelf te ervaren en toe te passen met vallen en opstaan. Een proces dat zeker niet lineair is. Maar waar je wel in kan groeien, op kan leren vertrouwen en bouwen. Waarbij je naast een curatieve aanpak ook preventief aan de slag mee kan gaan. Beiden zijn noodzakelijk. Het is de kracht van deze mix dat ik verder wil uitdragen naar ondernemingen en mensen. Doel van mijn ondersteuning is om op een meer natuurlijke wijze te leren ondernemen, werken en zo ook zijn. In een maatschappij die meer en meer wil inzetten op circulariteit, diversiteit en verandering ben ik ervan overtuigd dat er meer dan ooit nood is aan deze natuurlijke aanpak.

Kortom, als ik nu terugblik ben ik heel dankbaar dat ik volhard heb ondanks de grote weerstand – zowel vanuit mijn omgeving, als bij mezelf. Ik ben ook dankbaar dat ik dit kwetsbaar verhaal na meer dan 20 jaar vandaag openlijk durf te delen – want dit is geen evidentie. Dit verhaal en al mijn levenservaringen hebben er immers voor gezorgd dat ik vandaag ten volle het indiaantje in mij kan omarmen – het ene moment met haar kritische blik, het andere moment via verbinding, maar steeds vanuit pure liefde hetgeen verheldering brengt. Niet alleen voor mijn familie en gezin. Ook voor mensen, ondernemers en organisaties die een andere blik willen werpen op zichzelf, hun team en hun omgeving.

Want dat is hetgeen ik doe bij bedrijven. Samen op pad gaan om vanuit een ander perspectief te kijken, luisteren en voelen waar er nog beweging en verandering in kan gebracht worden. Zoals een natuurlijke dokter. Eentje die klassiek geschoold is, maar ook durft af te stappen van de klassieke paden. Een dokter die niet beweert zelf de waarheid in handen te hebben, maar samen durft te kijken naar het breder verhaal om te capteren welke zaken aangepakt kunnen worden en hier de juiste ondersteuning in geeft. Om zo samen een meer natuurlijk pad te vinden. Want zoals ieder lichaam bestaat uit kleine cruciale onderdelen die deel uitmaken van een groter geheel. Zo bestaat iedere organisatie uit unieke mensen die deel uit maken van een groter geheel. Want er is inderdaad meer dan één waarheid.

En sinds 2 jaar is movad’ooh mijn indianenkreet voor het in beweging en verwondering brengen van mensen en organisaties! Een kreet die hopelijk ver genoeg reikt: zowel tot bij de beslissingnemers als binnen alle lagen van een organisatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.