Nature Works° workshop (17/10)

De natuur als leidraad voor verandering & innovatie binnen organisaties

Verandering is er steeds geweest en zal er altijd zijn. Omgevingen en contexten veranderen continu. Na 3.8 miljard jaar verandering en disruptie, heeft de natuur een aantal strategieën ontwikkeld om efficiënt en effectief met verandering om te gaan. Meer nog, verandering in de natuur is de voedingsbodem van vernieuwing. Toch hebben wij mensen het soms moeilijk met verandering, vooral op vlak van change management binnen organisaties. Maar liefst 70% van alle veranderingstrajecten in organisaties falen. Maar het kan ook anders. Hiervoor dienen we meer terug te grijpen naar de werking van de natuur. Want ‘nature works’. Kunnen we van de natuur leren hoe we natuurlijk kunnen veranderen? En kunnen we die natuurlijke strategieën toepassen op onszelf, ons team en onze organisatie?

Tijdens deze workshop, zal je geïnspireerd geraken vanuit de wereld van de natuur. Enerzijds zal je ontdekken hoe de natuur omgaat met verandering, welke strategieën zij toepast om verandering te faciliteren en hoe je deze inzichten kan toepassen bij jezelf, je team, je organisatie en stakeholders.

Door wie

Leen Gorissen en Sarah Gillis hebben een grote gemeenschappelijke deler: passie voor natuur. Elk vanuit een andere invalshoek. Leen vanuit een wetenschappelijk onderbouwde en biologische invalshoek. Sarah vanuit een ervaringsgerichte en systemische invalshoek. Deze twee facilitatoren brengen hun kennis en ervaring op een betekenisvolle en plezante wijze samen in een interactieve workshop.

Leen Gorissen: “Forget AI, What the world needs the most right now is NI (Natural Intelligence)”.

Leen Gorissen is de oprichter van Studio Transitio, een onderneming die organisaties, bedrijven en overheden helpt innoveren zoals de natuur. Ze is doctor in de Biologie, duurzaamheidsexpert, transitiedeskundige en innovatiebioloog. Ze volgde opleidingen over Bio-inspired Innovation bij het Biomimicry3.8 Institute (US), Transitiekunde bij DRIFT (NL), Regenerative Design & Development bij Regenesis Institute (US), Permacultuur bij Stichting Permacultuur (NL) en bij Holmgren Design (AU). Leen geeft regelmatig workshops over dit onderwerp in binnen- en buitenland, ondermeer voor het Europees Milieuagentschap, de Portugese Business Council voor Duurzame Ontwikkeling, het Zweeds Milieuagentschap en de CIMMYT research headquarters in Mexico. Ze werkt regelmatig samen met Nexxworks en heeft oa sessies gegeven aan bedrijven zoals Philips, Triodos, Luminus, SAS, BD en Business leaders. Voorheen werkte Leen voor het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO Belgium).
http://www.studiotransitio.com

Sarah Gillis: “Change is something natural. Why don’t we treat it naturally? Because nature works!”

Sarah Gillis is de oprichtster van Movad’ooh, een onderneming die mensen en organisaties op natuurlijke, systemische en co-creatieve wijze ondersteunt in hun zoektocht naar meer duurzame groei. Als facilitator en Design Thinker, is ze reeds jaren actief rond innovatie binnen bedrijven en heeft ze gezien dat de motor voor verandering te vinden is bij de mensen zelf en de context die continu in evolutie is, zowel intern als extern. Ze ondersteunde projecten met diverse thema’s: circulaire economie, toekomstgerichte trajecten, waardeketen innovatie, optimalisatie klantenbeleving, gedragen engagement en teamwerking, generatieoverdracht, strategische innovatie, ….
Vanuit haar jarenlange persoonlijke interesse in de Oosterse filosofie, is ze zichzelf de laatste jaren gaan verdiepen in de natuurlijke principes en het effect ervan op je eigen ontwikkeling en deze van je omgeving. De mens, de wetenschap en ook de organisaties zijn immers ver geëvolueerd, maar hierdoor soms te ver weg van de natuur. Van hieruit ontwikkelde ze het ‘Nature Thinking’ model.
www.movadooh.be

Voor wie

Voor eenieder die:

  • verandering op een meer natuurlijke en effectieve wijze wil doorvoeren,
  • de collectieve intelligentie van de volledige organisatie wil benutten,
  • zoekt naar tools om zelfontwikkeling en zelforganisatie te stimuleren,
  • meer waarde gedreven wil werken en dit in een organisatie wil integreren
  • gelooft dat er voldoende slimme mensen zijn, maar vooral nood is aan meer wijsheid binnen organisaties.

Praktisch

Wanneer
Donderdag 17 oktober 2019, van 9u30 – 16u30

Locatie
Deze sessie gaat door op de Baarbeekhoeve te Muizen (Mechelen). Deze plek ligt op 15’ wandelafstand van station Muizen.
https://www.baarbeekhoeve.be

Bijdrage
285€ p.p.  excl. btw
Bij elke inschrijving steunen we ’10 Miljoen Bomen’ met een gift (https://www.bosplus.be/nl/10-miljoen-bomen)

KMO Portefeuille
Movad’ooh is erkend voor de subsidie van de KMO Portefeuille. Indien uw organisatie aan de voorwaarden voldoet, betaalt de Vlaamse Overheid 30 tot 40% van het bedrag van de training.  Het cateringbedrag tot 25 euro per dag per persoon komt ook in aanmerking. Het BTW bedrag niet, dat wordt rechtstreeks aan Movad’ooh betaald.
Erkenningsnummer van Movad’ooh: DV.O219964

Inbegrepen:

  • Kennisoverdracht vanuit 2 aanvullende alsook gemeenschappelijke invalshoeken
  • Biologische lunch recht van het veld
  • Uitvoering in NL

Inschrijving
Inschrijven kan tot 7 oktober 2019 via deze link.

Annulatievoorwaarden
Annuleren kan kosteloos tot 7 oktober 2019. Inschrijving is enkel geldig na overschrijving van het volledige bedrag voor 17 oktober 2019.